Categorieën
Auto's

Spitzenklasse

Er komt lijn in de smoelen bij Mercedes. De nieuwe C-klasse heeft dezelfde pronte, verticale grille met de naar achteren weggetrokken koplampen als het A-tje van de junior accountmanager en de S van de president-commissaris. Ook dat schuin afgestoken kontje past in het wagenpark met de ster op de kap. Op weg naar de directie-E is een C geen schande voor de ambitieuze manager: de Mercedes onder de middenklassers, nietwaar?
Als Mercedes biedt hij niet de meeste dynamiek van zijn klasse, al voelt (en is) de C 220 CDI lichtvoetiger dan zijn voorganger en stuur je hem met één pink door het verkeer. Maar vooral in comfort en veiligheid is de sedan spitzenklasse. Zijn schone diesel is bij constante snelheden mooi stil en de C is zelfs uit te rusten met luchtvering, net als de lekkere 7-traps automaat een noodzakelijke optie om er een Benz in beste traditie van te maken.
De elektronische veiligheidsvoorzieningen zijn, vergeleken met de Audi A4 en BMW 3-serie, die al wat langer meegaan, state of the art en komen deels uit de S-Klasse. Het opvallendst van alle snufjes is de bediening van de multimediawinkel, met aanraakgevoelige knobbel die moet voorkomen dat het bijna vrijstaande scherm beduimeld raakt. Het is even wennen en door de erg goede spraakbesturing vaak overbodig, maar het armpje-drukken met de concurrentie verloopt op dit niveau nu eenmaal via de boordelektronica.
Mercedes heeft het knapste wat zijn stofjassen konden bedenken wel weer gevat in een druk interieur dat lijdt aan iets te veel sportief bedoelde lijnen en tuttige glimmers, maar met de juiste combinatie van leer, lak- en overige accenten valt daar een mouw aan te passen. Ook het exterieur toont dat het merk inzet op nieuwe markten: nogal uitgesproken lijnen, vouwen en bulten geven de wagen een behoorlijke présence.
Uitgesproken is Mercedes trouwens ook in zijn prijsstelling: voor zestig mille staat de wagen op de foto nog steeds op schroefveren en houdt hij niet zelf de afstand tot zijn voorligger in de gaten. Dat blaakt van het zelfvertrouwen dat ook wel weer past bij een Benz.

Gereden: Mercedes C 220 CDI BlueTEC, vanaf 42.995 euro
image-3