Porsche werd voor gek verklaard, toen het besloot zijn naam te lenen aan een suv. Puristen hadden al moeite met alles waar niet het magische getal 911 op stond, maar een hoogpotige modderknecht die ook nog eens techniek deelde met Audi en VW? Wahnsinn.
Niet dus. De Cayenne werd een succes dat de dappere, maar te kleine sportwagenbouwer lang aan klinkende omzetcijfers hielp.
Recenter waagde Porsche andermaal een controversiële merkextensie, met de Panamera. Die vierdeurs bleek ook al niet aan te slepen en dit jaar zoeken de Stuttgarters opnieuw de grenzen op van wat ze nog onder hun eerbiedwaardige merknaam kunnen vermarkten.
De Macan, een Cayenne in zakformaat, deelt meer techniek dan ooit met zijn Volkswagenfamilie. In feite is het een Audi Q5, die een gretige Porsche-muil kreeg en een bijpassend kontje, een interieur met Porscheklokken en de met knoppen overladen middentunnel die we kennen uit de Panamera.
Net als de Cayenne is de Macan bedoeld als de best rijdende suv van zijn segment, één die je uitdaagt om eens lekker tekeer te gaan en daar volop rijsensatie voor teruggeeft. Maar in dat laatste blinkt onze Macan S Diesel toch minder uit dan die fenomenale Cayenne. Op papier komt hij niets tekort: de V6 heeft voldoende puf om de Mac in 6,3 seconden naar de honderd te stuwen en is met een praktijkverbruik van 1 op 14 ook nog eens zuinig.
Het onderstel is, zoals we dat graag zien, met wat knopdrukken in een comfortabele of juist sportieve modus te dwingen. Dankzij de luchtvering en de beschaafde diesel is de Macan stil, rimpelloos en toch akelig vlot te rijden. Maar met dat sportieve wil het gevoelsmatig niet zo. De vering op straf en laag; gas, stuurbekrachtiging en schakelautomaat op standje sport en… mwoah. De Macan staakt het duiken bij stevig remmen, de automaat is alerter, maar echt venijnig wordt de mini-Cayenne niet. Zeker, de Macan is echt vlot, maar vergelijkbaar geprijsde Q5’en en BMW X3’s zijn nog iets sneller. Natuurlijk, dat zijn geen Porsches. Maar is de Macan dat wel?

Gereden: Porsche Macan S Diesel
Prijs: vanaf 75.400 euro

Macan

Categorieën: Varia