Ooit ging de wereld ten onder aan de suv. De hoogpotige klont waarin de bestuurder neerkeek op modaal blik was de bron van alle kwaad, en nog slecht voor het milieu ook. Maar zie: maak hem een maatje kleiner en minder slurpend, breng hem binnen bereik van velen en hij is ineens een allemansvriend. De kleinere suv’jes noemen zich crossover, om zeker te stellen dat ze de in de lak gekraste verwensingen van weleer ontlopen.

Het Japanse Lexus komt als laatste van de premiummerken met zo’n model: de NX300h, die het moet opnemen tegen de Audi Q5, BMW X3 en Mercedes GLK. Een fraai setje, maar de NX haalt alles uit de kast wat hem een Lexus maakt. De meest verfijnde hybride aandrijving ter wereld bijvoorbeeld, die vrijwel ongemerkt de viercilinder benzinemotor bijschakelt.

Daarbij hoort een traploze automaat die onder normale omstandigheden bijdraagt aan een stille en fluwelen rit, maar de keren dat hij aan de bak moet de motor wel laat loeien. De NX laat zich zonder moeite vlot en echt comfortabel sturen, met een rijbeleving die voor echte asfalttijgers te synthetisch is. Typisch Lexus. Met zijn verbruik verslaat hij wel duidelijk alles en iedereen: op papier is het zelfs laag genoeg voor een bijtelling van 20 procent – helaas nog maar tot 1 januari.

Nog zo’n Lexus-kenmerk: de uitgesproken lijnen van zijn koets, met vouwen en knikken op elke denkbare plek. De achterlichten hebben een grillige sculptuur, het front met boomerang-leds kijkt kwaaier dan ooit. Alleen aan de flanken is de NX, die zijn chassis ontleende aan dat van de Toyota RAV4, wat rustiger gehouden.

Van binnen is de hybride crossover perfect afgewerkt, zij het hier en daar met on-Europees aanvoelend kunststof. Een familiekwaaltje, net als het teveel aan knoppen, de matige multimediawinkel en de zetels met te korte zitting. Aardige gimmicks zijn het draadloze laadstation voor de smartphone en de achterstoelen, waarvan de leuningen lekker in standje powernap kunnen.

De Lexus NX300h is niet ieders kopje thee, maar wel een verschijning. Een exoot, en dat maakt de vergelijking met zijn klassegenoten best lastig.

 

Gereden: Lexus NX300h 2WD

Prijs: vanaf 45.990

Categorieën: Auto's